2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De discussie over de mogelijke schadelijke gevolgen van UMTS masten en andere draadloze signalen wordt al geruimte tijd gevoerd, maar een groep Engelsen heeft zich nu verenigd in een nieuwe actiegroep die zich voornamelijk richt op de schadelijke effecten van DECT en Wi-Fi signalen.

De actiegroep genaamd Goldsworth Residents Against the Masts (GRAM) ziet naar eigen zeggen met lede ogen aan hoe steden langzaam maar zeker bedekt worden onder Wi-Fi ‘dekens’. Zo is er in Londen nu een groot Wi-Fi netwerk en binnenkort zal ook telefoonprovider BT haar openbare telefoons uitrusten met Wi-Fi zenders.

De groep waarschuwt op haar site voor het feit dat de Wi-Fi technologie nog niet veilig is verklaard. Daarnaast is de groep behoorlijk kwaad over het feit dat ze nu zonder enig overleg de hele dag in een Wi-Fi ‘wolk’ moeten rondlopen.
GRAM roept iedereen op om de lokale autoriteiten aan te schrijven en desnoods de media in te schakelen om het uitrollen van Wi-Fi netwerken tegen te gaan.

Behalve de stadsdekkende Wi-Fi netwerken en de bekende, 2G en 3G masten, is de groep ook zeer bezorgd over de straling die zogenaamde DECT-telefoons veroorzaken. Deze telefoons gebruiken digitale signalen en zijn daardoor bijna niet af te luisteren. Tegenwoordig zijn bijna alle draadloze thuistelefoons voorzien van deze DECT-technologie. In Amerika zijn deze telefoons nog niet heel lang op de markt, maar ook daar doen de eerste verontrustende berichten al de ronde. Een journalist meldde dat hij gebruik had gemaakt van een DECT-telefoon, waardoor hij last kreeg van hartritmestoornissen.

Uiteraard kan er niet serieus geklaagd worden zonder enige onderbouwde argumenten en daarom heeft GRAM een tweetal apparaten in de aanbieding, waarmee mensen zelf de schadelijke uitstraling in hun omgeving kunnen meten.
Allereerst is er de "COM Monitor", waarmee de emissie gemeten kan worden. Helaas kan dit apparaatje de 3G signalen niet volledig oppikken.
Daarom is het aan te raden om ook op stap te gaan met de "MW1 Electrosmog Detector". Dit apparaat is een stuk gevoeliger voor allerhande signalen. Doordat er oordopjes ingeplugd kunnen worden kun je over straat lopen alsof je met je iPod rondloopt.

Het is even afwachten of de groep het door haar gewenste effect kan bereiken, want dergelijke groepen worden tot op heden nog niet echt serieus genomen. Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat stralingen van dergelijke apparaten niet schadelijk zijn voor mensen, maar echt 100 procent duidelijkheid lijkt er ook nog niet te zijn.