1 min

Hustinx, Europees toezichthouder voor gegevensbescherming, voorspelde woensdag dat de nieuwe Europese wet, die telecombedrijven verplicht alle gegevens van het telecomverkeer voor minimaal zes maanden op te slaan, zal worden uitgevochten in de rechtbank.

Bij de presentatie van zijn jaarverslag had hij het volgende te vertellen: "er is groot potentieel voor een juridisch gevecht". Dat baseerde hij op basis van berichten van de privacybeschermers die fel tegen deze wet zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk een stuk makkelijker voor de politie, zodat zij mensen die terreurdaden en zware misdaden plegen, eenvoudiger kunnen opsporen en er is tevens makkelijker aan bewijs te komen.

Hustinx adviseerde burgers wel om voorzichtiger te zijn met het doorgeven van persoonlijke gegevens. "Er is teveel naïviteit", aldus Hustinx, waarbij hij doelde op het feit dat mensen te makkelijk met hun gegevens omgaan. Als je een aankoop doet met een klantenkaart bij een winkel of op het internet laat het ook sporen achter, daarom krijgen veel mensen altijd veel reclame binnen.