2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan dat de zoekmachine Zoekmp3.nl zijn praktijken moet staken. De uitslag van vandaag staat haaks tegenover de uitslag van de rechtbank uit Haarlem die in 2004 al uitspraak had gedaan in deze zaak. Daarmee was stichting Brein het niet eens en ging in hoger beroep en heeft haar gelijk gekregen. Vorige week vrijdag is de site van het internet gehaald.

Het hof vindt dat de activiteiten van de zoekmachine illegaal zijn. "Als je massaal links naar illegale bestanden aanbiedt dan is de hele site verboden en hoeven rechthebbenden niet elke link naar illegale bestanden afzonderlijk te melden." Ook vinden zij dat de exploitanten van de zoekmachine onrechtmatig handelen, om de reden dat de exploitanten totaal geen rekening zouden houden met "belangen van de auteurs- en nabuurrechthebbenden op die bestanden".

De exploitant Techno Design zou volgens de rechtbank geen inbreuk maken op de auteursrechten, omdat de site gebruikers alleen maar doorverwees naar de illegale bestanden. En deze twee zouden dan alleen samen contact hebben en de zoekmachine is dan niet meer in beeld.
Techno Design had daarnaast ingebracht dat zijn een melding op haar site had staan, waarin gebruikers werd gemeld dat zij mogelijk inbreuk op copyrights zouden plegen, maar de rechter vond dat niet voldoende, omdat mensen geen boodschap zouden hebben aan een dergelijke melding.

De directeur van stichting Brein, "het vonnis van de lagere rechter is op alle punten afgewezen en het hof heeft nu de gewenste duidelijkheid verschaft. Met je site gebruikmaken van het illegale gedrag van je klanten mag niet. Dat geldt dus ook voor linksites en andere online intermediairs."