1 min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds de komst van de HD TV begint de HDMI aansluiting steeds bekender te worden. De zeven bedrijven achter deze aansluitingsstandaard hebben nu laten weten de eerste upgrade voor de standaard afgerond te hebben. Eén van die bedrijven, Sony, heeft laten weten dat de upgrade ook in haar nieuwe PlayStation console zal zitten.

Behalve Sony zijn ook Matsushita Panasonic, Hitachi, Philips, Silicon Image, Thomson en Toshiba betrokken bij de nieuwe standaard, die de bedrijven in januari dit jaar aankondigden.

De belangrijkste verandering in de nieuwe standaard is de ondersteuning voor hogere kleurdieptes. De huidige HDMI standaard ondersteunt 24-bit kleuren, maar met de nieuwe standaard komen daar 30-, 36-, en 48-bit kleuren bij voor zowel de RGB als de luminance-chrominance (YCbCR) mode. De nieuwe standaard ondersteunt ook de nieuwe xvYCC kleurenmode.
Om al deze kleuren op een goede manier naar het scherm te brengen is de overdrachtssnelheid van verhoogt van 4,95Gbps naar 10,2Gbps. Dat is mogelijk omdat de bedrijven de kloksnelheid van het signaal hebben verhoogt van 165MHz naar 340MHz.

Verder heeft HDMI 1.3 automatische synchronisatie tussen beeld en geluid, door middel van de zogenaamde ‘lip sync support’. Ook is de ondersteuning voor audioformaten uitgebreid met onder andere de Dolby TrueHD en DTS-HD Master audio codecs. HDMI 1.3 brengt ook een nieuwe aansluitingssoort met zich mee, namelijk een miniconnector voor camcorders, digitale camera’s en andere handheld apparaten.