1 min

Tags in dit artikel

,

Terwijl providers langzamerhand beginnen met de eerst 3G services hebben een aantal grote spelers in de mobiele markt een groep gevormd die alvast gaat nadenken over de nieuwe generatie mobiele netwerken.

De groep, gevormd door KPN Mobile, Orange, Sprint Nextel, T-Mobile en Vodafone, gaat Next Generation Mobile Networks (NGMN) heten. De groep zal een aantal aanbevelingen op gaan stellen die gehanteerd kunnen worden bij het opzetten van netwerken die op een concurrerende manier breedbandservices voor mobieltjes kan bieden. De aanbevelingen moeten er ook voor zorgen dat de overgang van de 3G netwerken naar nieuwe netwerken zo goedkoop en eenvoudig mogelijk te realiseren is.

De nieuwe netwerken moeten dus naast de bestaande netwerken kunnen draaien, maar het moet ook mogelijk zijn om binnen korte tijd een bestaand netwerk op te nemen in het nieuwe netwerk. Het eerste doel van NGMN is het opzetten van een nieuwe ervaring op het gebied van mobiele breedbandcommunicaties, waarbinnen innovatie plaats kan vinden en investeringen gedaan kunnen worden.

De archictuur die NGMN voor ogen heeft is een geoptimaliseerd Packet Switched (PS) netwerk, waarin bestaande 2G en 3G netwerken eenvoudig getransformeerd kunnen worden naar een IP netwerk, dat goedkoper is en ook betere prestaties levert.
De bedrijven zullen ook bekijken of de problemen binnen de industrie te ondervangen zijn. Voorbeelden van dergelijke problemen zijn het beheren van copyright, het samenwerken van verschillende technologiëen en een aantal problemen bij het beheren van nieuwe services.