2min

KPN start vandaag met het aanbieden van 4G-internet over het nieuwe netwerk dat de afgelopen maanden is uitgerold. Eind 2012 vond er een frequentieveiling plaats waaraan alle telecomoperators meededen en waarbij de bestaande GSM- en 3G-frequenties werden geveild, maar ook de frequenties voor 4G. KPN is nu de eerste operator die 4G-internet daaropvolgend ook echt gaat aanbieden.

KPN zal vandaag alle nieuwe 4G-antennes die het heeft geplaatst inschakelen, om zo het eerste stukje 4G-netwerk beschikbaar te maken. Het nieuwe netwerk wordt in fases beschikbaar gemaakt in Nederland, met als doel om medio 2014 een landelijk dekkend netwerk te hebben. De opbouw is in de onderstaande illustratie goed te zien. De eerste fase waarin we nu zitten is een 4G-netwerk dat is opgebouwd rondom Amsterdam, van ongeveer Leiden tot aan Alkmaar.


Vervolgens zal er elk kwartaal een stuk netwerk bijkomen en zullen meer Nederlanders gebruik kunnen gaan maken van KPN’s nieuwe netwerk. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je als gebruiker een apparaat hebt wat geschikt is voor 4G. Op dit moment zijn dat alleen de Nokia Lumia 820 en 920 en de HTC One SV. De iPhone 5 is weliswaar geschikt voor 4G maar niet voor het netwerk van KPN, dit heeft met de gebruikte frequenties te maken.

Nu Nederland ook een echt 4G-netwerk heeft, zal het aantal toestellen dat geschikt is voor de 4G-standaard ook snel gaan toenemen. Van veel high-end smartphones bestaan weliswaar 4G-versies maar deze werden in Nederland niet verkocht wegens de afwezigheid van een 4G-netwerk. Nu er wel een 4G-netwerk is, zullen de fabrikanten deze toestellen naar verwachting ook naar Nederland brengen. KPN verwacht dat rond de zomer het aanbod aan 4G-smartphones toegenomen is.

KPN loopt momenteel voorop met het aanleggen en in gebruik nemen van een 4G-netwerk. Andere telecomoperators beschikken tot op heden alleen over kleine netwerken die gebruikt worden om 4G te testen. T-Mobile heeft in een e-mail aan zijn klanten laten weten dat het na de zomer van start gaat met het aanleggen van een 4G-netwerk. Bij Vodafone is het tot op heden nog stil, de provider heeft wel 4G-frequenties gekocht en gaat ook zeker een netwerk aanleggen, wanneer dat zal gebeuren is echter nog onduidelijk. Ook Tele2 zal een 4G-netwerk bouwen, maar ook dit bedrijf heeft nog geen exacte planning naar buiten gebracht.