Inmiddels is Nederland al ruim een jaar voorzien van diverse landelijk dekkende 4G-netwerken, het afgelopen kwartaal is echter pas de eerste keer dat het internetgebruik via 3G-netwerken is gedaald. Het lijkt erop dat het omslagpunt is bereikt en het gebruik van 3G-netwerken nu alleen nog maar zal dalen.

Met de komst van de 4G-netwerken zijn de 3G-netwerken in principe overbodig geworden, het enige waar de providers nog even op moeten wachten is tot alle klanten of het merendeel beschikt over een toestel dat ondersteuning biedt voor 4G.

Hoelang dat precies gaat duren is onduidelijk, in elk geval is de grote massa inmiddels over op een 4G-toestel, want het internetverkeer via 4G is vele malen groter als 3G en voor het eerst is het internetgebruik via 3G gedaald. Daarmee kunnen we stellen dat het einde van 3G is ingezet.

Mensen die nog beschikken over een 3G-toestel hoeven overigens niet bang te zijn dat hun toestel binnenkort onbruikbaar wordt. De providers hebben voorlopig nog geen plannen voor het uit de lucht halen van hun 3G-netwerken. Wel zal de capaciteit van de netwerken steeds kleiner worden. Veel providers gaan de capaciteit die ze over hebben op hun 3G-netwerken straks inzetten voor 4G en daarna zelfs voor 5G.

De meeste MB’s worden in Nederland verstookt bij KPN, dat goed is voor 35 tot 40 procent van het totaal, T-Mobile en Vodafone nemen respectievelijk 20 tot 25 procent voor hun rekening. Ook die cijfers zullen gaan veranderen nu Tele2 actief is geworden met een eigen netwerk en druk bezig is om klanten voor te zich te winnen.