2min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD heeft op de Supercomputing 2006 ’s werelds eerste dedicated streamprocessor geïntroduceerd. De processor is volgens AMD uitermate geschikt voor de eisen die gesteld worden aan high-performance computing (HPC)-applicaties.

Bij stream computing wordt er gebruikgemaakt van complexe parallelle processors die normaal ingezet worden voor het berekenen van miljoenen pixels per seconden voor 3D-applicaties. Deze rekenkracht wordt vervolgens ingezet voor berekingen in diverse vakgebieden.

AMD heeft als eerste fabrikant daar een hardwarematige oplossing voor gemaakt, namelijk de AMD Stream Processor. De processor is ontwikkeld door AMD’s Graphics Product Group, die ontstaan is na de overname van ATI. De Stream Processor is een PCI express kaart met een grotere geheugendichtheid dan die van consumentenkaarten. In totaal is er 1GB aan GDDR3 geheugen beschikbaar en de processor biedt eveneens HPC-geoptimaliseerde geheugenprestaties voor unieke stream computing-problemengeheugenperformance. De kaart werkt onder veel besturingssystemen, waardoor hij in veel serversystemen te implementeren is.

AMD heeft verder haar nieuwe CTM hardware interface toegepast op de processor. CTM staat voor Close To Metal en zorgt ervoor dat applicaties tot acht keer sneller werken, dan met de traditionele application programming interfaces (APIs). Daardoor kunnen er betere prestaties geboekt worden bij berekeningen voor financiële analyses, seismische migratieanalyses en wetenschappelijk onderzoek.

De kaart is per direct beschikbaar, maar is zoals gezegd niet bedoeld voor de consumentenmarkt. Supercomputers op basis, of met ondersteuning van grafische rekenkracht is in opkomst op de markt voor supercomputers. Recentelijk nog kwam het bedrijf Peakstream met een softwareplatform, waarmee supercomputers gebouwd kunnen worden op basis van de huidige CPU’s in combinatie met moderne grafische kaarten.