1 min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD beleeft drukke tijden. Na de release van de Barcelona eergisteren, heeft AMD ook wat meer gegevens vrijgegeven over de supercomputer waaraan het bedrijf meewerkt. Met die supercomputer wil het de eerste plaats innemen in de top-500 van krachtigste supercomputers.

Die eerste plaats is voorlopig bestemd voor supercomputer BlueGene/L, eigendom van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië. De computer heeft een rekenkracht van maar liefst 280.6 teraflops. Dat wil zeggen dat de computer 280.6 biljoen berekeningen per seconde kan maken.

AMD wil BlueGene/L echter van haar eerste plaats stoten en werkt daarvoor samen met Texas in het TACC Supercomputer project. TACC staat voor Texas Advance Computing Center. Het project kreeg een subsidie van 59 miljoen dollar van de National Science Foundation om de krachtigste supercomputer ter wereld bouwen. En dat is waar AMD, samen met Sun, op dit moment mee bezig is. De computer zou uiteindelijk een rekencapaciteit van 500 teraflops moeten hebben, dat is bijna het dubbele van BlueGene/L’s rekenkracht.

De supercomputer zal bestaan uit 16.000 AMD Barcelona processors, 100 terabyte werkgeheugen en 1,7 petabyte opslagruimte.