min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD heeft zijn stream-SDK voor het Linux-besturingssysteem beschikbaar gesteld. De AMD Stream-SDK 1.1 Beta brengt zowel CAL als Brook+ voor streamprocessing op ATI-videokaarten en AMD-streamprocessingkaarten.

AMD maakt de stream SDK beschikbaar voor zowel 32-bit als 64-bit Linux, terwijl Red Het Enterprise Linux en SUSE Linux Enterprise de distributies zijn die momenteel ondersteund worden. De SDK kan gedownload worden voor beide architecturen en omvat twee verschillende binaire pakketen voor CAL en Brook+ en de benodigde tutorials, headers en documentatie.

Om gebruik te maken van de SDK moet je versie 8.4 of hoger van AMD’s Catalyst driver voor Linux draaien. Niet elke AMD/ATI kaart is in staat om gebruikt te worden als stream processor, je hebt minimaal een R600-gebaseerde kaart, zoals de Radeon HD2xxx, nodig of AMD’s speciaal voor streamprocessing bedoelde FireStream 9170-kaart.

De stream SDK van AMD maakt het mogelijk om professionele applicaties, die gebruik maken van de videokaart om berekeningen te versnellen, te programmeren onder Linux. Hierbij maak je gebruik van de parallele verwerkingsmogelijkheden die een grafische-processor wel bied maar een normale processor niet.

NVIDIA’s concurrentie bestaat uit CUDA, wat staat voor Compute Unified Device Architecture. NVIDIA biedt al veel langer Linux ondersteuning en denkt er nu over om PhysX aan CUDA toe te voegen na de acquisitie van AGEIA. Intels concurrentie bestaat uit Ct, wat staat voor ‘C for Throughput Computing’.