2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Crackers hebben definitief de beveiliging van het nieuwe HD DVD formaat omzeild, nu er een torrent op het internet is verschenen van de HD DVD film Serenity.

Het 19,6GB grote .EVO bestand van de film Serenity is gecodeerd met de MPEG-4 VC-1 codec en is af te spelen in de meeste DVD afspeelsoftware als PowerDVD.

Minder dan een maand geleden liet de cracker Muslix64 op het internet weten dat hij de HD DVD beveiliging had weten te omzeilen. Hij bracht vervolgens het opensource programma BackupHDDVD uit, waarmee dit mogelijk is. Het programma is niet ontworpen om de DRM beveiliging zelf te kraken, maar om deze te omzeilen. Om de HD DVD te kunnen rippen heeft de software de volume- of titelsleutels van de HD DVD nodig, maar de software kan deze sleutels niet zelf achterhalen. Enige tijd later werd de eerste sleutel echter op het internet gezet en tevens een handleiding om zelf andere sleutels te verkrijgen.

De vraag is nu hoe de industrie gaat optreden tegen deze ontwikkelingen. De filmbedrijven hebben al laten weten dat ze de sleutels die gebruikt worden voor piraterij ongeldig zullen maken in de toekomst, maar daarvoor moeten ze eerst weten welke software de sleutels vrijgeeft. CyberLink, ontwikkelaar van PowerDVD heeft in een verklaring laten weten dat de sleutels in ieder geval niet via haar software zijn verkregen, maar dat is nog niet bewezen. Als blijkt dat de sleutels uiteindelijk toch via DVD software verkregen worden, dan is de kans groot dat nieuwe HD DVD’s pas zullen afspelen als de gebruiker zijn software heeft laten upgraden naar een versie die de sleutels niet meer vrijgeeft.

Muslix64 en de zijnen laten in ieder geval niet los hoe zij de sleutels exact verkrijgen, ten eerste om mogelijke juridische acties te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat de partijen aan de kant van de filmindustrie het lek niet kunnen dichten.