2min

Tags in dit artikel

, , ,

Eén of meer scrollwieltjes zijn niet meer weg te denken als het gaat om computermuizen, maar als het aan Brian Huppi ligt krijgen Apple gebruikers binnenkort te maken met een muis zonder een dergelijk wieltje. Dat blijkt uit een ingediend patent voor een muis met een aanrakingsgevoelige behuizing.

Brian Huppi, tevens ontwerper van de interface van de iPhone, is reeds op 6 december 2006 ingediend bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office, maar werd pas afgelopen week openbaar gemaakt. Het patent onthult een muis met een aanrakingsgevoelige behuizing. De muis kan herkennen hoe de gebruiker hem vasthoudt en bepaalt op basis daarvan welke mode er ingeschakeld moet worden.


In het patent zijn ook een aantal afbeeldingen opgenomen, waarin Huppi toont hoe het schakelen tussen verschillende modi zou moeten werken. Als de muis bijvoorbeeld op de standaardmanier wordt vastgehouden, waarbij de wijsvinger rond het midden van de kop van de muis geplaatst is en de duim en andere vingers aan de zijkant van de muis, dan functioneert de muis in de eerste mode. Dan kan de cursor dus bewogen worden. Als de gebruiker de muis echter lager vasthoudt, of zijn hele hand over de muis legt, dan schakelt de pan/scrollmodus in.

De muis in cursormode
De muis in Pan/Scrollmode

Om dit alles mogelijk te maken zouden er aan de binnenkant van de behuizing diverse optische sensoren geplaatst moeten worden. Op de plaats van de sensoren zou de behuizing van de muis lichtdoorlatend moeten zijn. Door hiervoor speciale materialen te gebruiken zouden alleen bepaalde delen van het lichtspectrum doorgelaten kunnen worden, bijvoorbeeld alleen infrarood licht. Behalve de aanrakingsgevoelige behuizing beschrijft Huppi in het patent ook nog één of meer knoppen, die bijvoorbeeld in de behuizing verborgen zouden moeten zijn.

Het patent is momenteel nog in behandeling, over de ontwikkeling van de muis is echter nog weinig bekend.