Onderzoekers van MIT hebben een manier gevonden om gebruikers te laten klikken en scrollen zonder een muis te gebruiken.

Het project dat de naam Mouseless draagt gebruikt een infrarode laserstraal en camera om de bewegingen van de palm en vingers te volgen en ze te vertalen naar computercommando’s.

"Net als veel andere projecten in het verleden, zoals de Nintendo Power Glove en de Fingerworks iGesture Pad, proberen we met nieuwe technologie oude technologie te besturen", zo vertelt Daniel Wigdor, een user experience architect bij Microsoft die niet direct aan het project heeft gewerkt. "Het is een tussenstap om te kijken waar we naartoe willen."

De infrarood laser en de camera zitten vast aan de computer. Als de gebruiker zijn hand zo houdt alsof er een onzichtbare muis onder ligt, licht de laser de hand die in contact staat met de tafel op. Zo kunnen bewegingen gedetecteerd worden.

Om een prototype te bouwen is slechts twintig dollar nodig, zo vertelt Pranav Mistry, de projectleider die ook verantwoordelijk is voor het Sixth Sense-project, waarmee gebruikers zich met behulp van camera’s en herkenningspunten die op de vingertoppen bevestigd moeten worden als Tom Cruise in Minority Report kunnen wanen.

Hoewel aanraakschermen en spraakherkenning steeds populairder worden, is de muis met twee knoppen nog steeds heel erg populair. Veel technologie-experts roemen de accuraatheid van het apparaat, iets wat heel moeilijk is te evenaren met alternatieven.