Microsoft en The Clinton Foundation hebben een samenwerkingsverband aangekondigd om een nieuwe technologie te ontwikkelen, die kan helpen bij het vinden van koolstofdioxide-uitstoot.

De software en webprogramma’s zijn slechts een deel van een groter geheel van programma’s, geïntroduceerd door The Clinton Foundation. De oud-president spreekt deze week de burgemeesters van ’s werelds grootste steden toe bij de C40 klimaattop.

De software probeert één standaard te ontwikkelen voor steden in de wereld die hun broeikasgassen-uitstoot willen meten. Met eenzelfde standaard kunnen steden de effectiviteit van hun klimaatprojecten meten.

De C40 top, welke in London in 2005 voor het eerst plaatsvond, werd opgericht met het doel steden te helpen om ideeën te ontwikkelen om de broeikasgassen terug te dringen en de prijzen van technlogieën die dit doel proberen te bewerkstelligen te verminderen.

Stedelijke gebieden verbruiken 75% van ’s werelds energie en produceren maar liefst 80% van de broeikasgassen ter wereld. "Deze nieuwe software zal een belangrijk onderdeel zijn in ons werk om het broeikaseffect te bestijden met zowel praktische, meetbare als efficiënte manieren," aldus Bruce Lindsey, chief executive van The Clinton Foundation.

Microsoft verklaarde dat zij de software en diensten gratis zullen leveren en schat een product rond het einde van 2007 klaar te hebben. Veel technische details zijn nog niet vrijgegeven, maar vele van de programma’s zullen internet-gebaseerd zijn en kunnen opgeroepen worden via een internet browser. Deze zal geïntegreerde functies die steden in staat stelt om informatie uit te wisselen en de effectiviteit van de projecten te toetsen.