1 min

Tags in dit artikel

, ,

Maleisische bioscopen denken een nieuwe manier gevonden te hebben om filmpiraten op te sporen die met hun videocamera opnames maken in bioscopen. De bioscopen gaan personeelsleden trainen in het gebruik van nachtkijkers, om zo tijdens de film de piraten uit het publiek te kunnen pikken.

De bioscopen krijgen hulp van de Motion Picture Association (MPA), de organisatie verzorgt de training van de personeelsleden. Volgens Nor Hayati Yahaya, manager van MPA Maleisië, is de methode zeer succesvol. In de afgelopen twee maanden konden er dankzij de nachtkijkers zeventien personen worden opgepakt die tijdens films als "Spider-Man 3" en "Pirates of the Caribbean: At World’s End", opnames probeerden te maken met hun camera’s.

Maleisië treedt de laatste tijd hard op tegen film- en softwarepiraterij. Het land staat momenteel nog op de Amerikaanse lijst van landen met een hoog piraterijgehalte, maar sinds het land vorig jaar met de VS in onderhandeling is gegaan over handelsovereenkomsten, werkt Maleisië er hard aan om van die lijst af te komen.
Behalve de nachtkijkers heeft de Maleisische douane nu ook de beschikking over twee honden die DVD’s kunnen opsporen in bagage. De twee honden, genaamd Lucky and Flo, zijn eveneens zeer succesvol, ze hebben inmiddels meer dan een miljoen illegale DVD’s opgespoord. Daardoor kon tevens een grote organisatie in illegale DVD’s opgerold worden.