Een voormalig CTO bij het OLPC project heeft laten weten plannen te hebben om een ’75-dollar-laptop’ te ontwikkelen met haar bedrijf. De vrouw heet Mary Lou Jespen en is twee weken geleden uit het OLPC project gestapt.

De vrouw had een display-technologie uitgedacht die energiebesparend was. De technologie is bedoeld voor de XO-laptop, de laptop van OLPC. Ze wilde deze technologie echter ook commercieel gaan inzetten en ze heeft nu duidelijk gemaakt hoe ze dit wil gaan doen.

Het bedrijf heet ‘Pixel Qi’ en moet computers, laptops en mobiele telefoons tegen lage kosten gaan ontwikkelen. Het eerst project dat het bedrijf aanneemt is een laptop voor maximaal 75 dollar.

Jespen heeft besloten samen met haar bedrijf door te gaan omdat er, aldus haar, een grote commerciële markt schuilt achter het nobele project van Nicholas Negroponte, de OLPC. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën kan de prijs voor hardware sterk teruggedrongen worden, zegt ze. Om het OLPC project nog wel te blijven steunen levert ze computers tegen kostprijs aan.