3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Designer Yves Behar heeft vorige week conceptschetsen laten zien van een ultradunne tablet die het One Laptop Per Child (OLPC)-project in 2012 op de markt wil brengen. En als de plannen van Behar voor een praktische computer voor arme landen ook daadwerkelijk omgezet worden in de praktijk, dan zal het nieuwe apparaat waarschijnlijk ook een gewild object worden in rijkere landen.

OLPC lanceerde twee jaar geleden de XO-1, een kleine netbook voor kinderen in arme landen. De bedoeling was om het apparaat voor een prijs van honderd dollar op de markt te brengen, daarom kreeg de XO-1 ook de naam ‘hundred-dollar laptop’ mee. Hoewel de uiteindelijke prijs meer richting de 200 dollar ging, zijn inmiddels meer dan 1,4 miljoen kinderen in het bezit van een XO-1. In januari krijgt de XO-1 een upgrade in de vorm van de XO-1.5. Belangrijkste wijziging is dat de XO-1.5een VIA C7-M Ultra Low Voltage processor krijgt, terwijl de XO-1 nog voorzien was van een AMD-processor. De processor van VIA moet de XO-1.5 twee keer zo snel maken als zijn voorganger. De machine krijgt verder 1 GB aan geheugen en 4 GB aan flash-geheugen en kan Windows of Linux draaien. De XO-1.5 moet een prijskaartje van 100 dollar gaan krijgen.

In de roadmap is verder nog de XO-1.75 opgenomen, die ongeveer 150 dollar moet gaan kosten. Deze machine moet begin 2011 op de markt komen en krijgt een nieuw 8,9-inch groot touchscreen. Ook is de XO-1.75 voorzien van extra rubberen stootstrips en komt er naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe ARM-processor van Marvell in, die niet alleen zorgt voor een verdubbeling van de snelheid, maar ook voor een energiebesparing van 75 procent. De XO-1.75 en de XO-1.5 zullen naast elkaar blijven bestaan, zodat consumenten keuze hebben uit twee processorplatformen.

Hoewel OLPC ook een concept van de XO-2.0 in de planning had staan, heeft het bedrijf besloten om dit concept niet verder uit te werken. In plaats daarvan gaat het proberen om de ambitieuze schetsen van Yves Behar uit te werken tot de XO-3.0. En ambititeus is het zeker, de XO-3.0 lijkt zo uit een sciencefictionfilm weggelopen te zijn. Het apparaat heeft een touchscreen van 8,5-inch bij 11-inch en is twee keer zo dun als de iPhone. Het scherm moet worden voorzien van een zeer dunne kunststof rand met daaraan een ring waaraan het scherm vastgehouden kan worden. Maar niet alleen de extreme vorm van de XO-3.0 is ambitieus, OLPC wil het apparaat namelijk ook volledig van kunststof en waterproof maken. Het vermogen van het apparaatje moet op minder dan een halve Watt liggen en voorzien worden van een 8 GHz processor. Bij elkaar moet alles slechts 75 dollar gaan kosten.



Maar zoals de geschiedenis heeft uitgewezen zijn de plannen van OLPC ambitieus, maar komt er in de praktijk niet altijd evenveel van. Zo moest de XO-1.0 100 dollar kosten, maar kost hij momenteel ongeveer 170 dollar. Nicholas Negroponte, bedenker van het OLPC-project, wil het dit keer echter anders aanpakken. Zijn organisatie wil namelijk gaandeweg de architectuur van de OLPC vrijgeven, zodat computerfabrikanten het over kunnen nemen. "We hoeven het niet per se te bouwen, we willen de industrie onder druk zetten om goedkopere en op onderwijs georiënteerde pc’s te maken", aldus Negroponte.

De componenten die nodig zijn om de XO-3.0 te maken worden momenteel al ontwikkeld. Zo is het Amerikaanse Plastic Logic momenteel bezig met de ontwikkeling van plastic onderdelen voor lcd-schermen en werkt het bedrijf Pixel Qi aan ultrazuinige schermen met reflectieve- en lcd-eigenschappen. Een release in 2012 lijkt echter zeer ambitieus en of het concept ook in zijn huidige vorm in massaproductie genomen gaat worden lijkt twijfelachtig. Maar het streven van Negroponte is nobel en als de pc-industrie de plannen daadwerkelijk wil oppakken dan zouden we in 2012 nog wel eens verrast kunnen worden.