1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

29 jaar geleden rolde bij Seagate de eerste harde schijf van de lopende band, maar de vraag naar opslag is sinds die tijd zo enorm opgelopen, dat het bedrijf deze week een klein feestje viert wegens de miljardste harde schijf die het bedrijf recentelijk verscheepte.

In 1979 lanceerde Seagate haar eerste harde schijf, namelijk de ST506. Deze schijf, met een gewicht van rond de 2,3 kilogram had een capaciteit van vijf megabyte. Dat afgezet tegen de prijs van 1500 dollar, betekende een prijs van 300 dollar per megabyte. Een schril contrast met de huidige prijs per megabyte van ongeveer 0,00022 dollar.


Dat het 29 jaar duurde voordat Seagate de kaap van een miljard harde schijven wist te bereiken, betekent niet dat het bedrijf van plan is om nog eens 29 jaar te doen over de volgende miljard. De laatste jaren is de vraag naar opslag enorm toegenomen en volgens de Gartner Group werden alleen vorig jaar al 500 miljoen harde schijven verscheept, terwijl dat er in 1990 nog maar 30 miljoen waren. Met die cijfers in het achterhoofd denkt Seagate dat het de twee miljard al over een jaar of vijf kan bereiken. Het bedrijf verwacht tevens dat zijn naaste concurrenten tegen die tijd pas de een miljard verscheepte schijven halen.

Seagate heeft ter ere van het heuglijke feit een speciale website opgezet, die is hier te vinden.