2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hardeschijf-producent Seagate heeft deze week een harde schijf geïntroduceerd met een grootte van 1,5 terabyte. De schijf in de Barracuda-reeks is inmiddels de elfde generatie van de belangrijkste serie harde schijven van Seagate.

De harde schijf draait zijn rondjes op 7200 toeren per minuut en heeft een halve terabyte meer opslagruimte dan zijn voorganger, die slechts 1TB kan opslaan. Ook heeft Seagate de schijf uitgerust met de PMR-technologie voor betere betrouwbaarheid en is gericht op zowel workstation-gebruik, gamers en RAID-gebruikers.

Seagate binnen vijf jaar zijn twee miljardste schijf te verkopen, eerder dit jaar werd de eerste miljard al afgezet. Seagate heeft deze mijlpaal weten te bereiken na een bestaan van 30 jaar. Dat Seagate dus binnen vijf jaar de volgende miljard denkt af te zetten is volgens het bedrijf te danken aan de sterk gestegen vraag naar opslagruimte in verband met de digitalisering van de samenleving.

Tegelijkertijd introduceerde het bedrijf ook twee nieuwe schijven in de Momentus-reeks. Deze 2,5-inch schijven zijn bedoeld voor notebooks. De Momentus 5400.6 draait zijn rondjes op 5400 toeren per minuut en heeft een SATA-interface. De schijf is verkrijgbaar in smaken tussen de 120 en 500GB met een 8MB-cachegeheugen.

De Momentus 7200.4 draait op 7400 toeren per minuut en is verkrijgbaar in groottes tussen 250 en 500GB, en is ook uitgerust met een 8MB-cachegeheugen. De Barracuda 7200.11 zal rond augustus in de winkels liggen en de Momentus in het vierde kwartaal van 2008. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.