1 min

Kinepolis, een bioscoopketen, onder andere actief in Belgie, gaat de strijd aan met bioscoopbezoekers die met behulp van een gsm, pda of videocamera opnames maken van films.

Wereldwijd werden er vorig jaar meer dan 2,5 miljard filmbestanden gedownload. Dat is 2,5 keer zoveel als in 2006. Dit zijn getallen uit een onderzoek van de Motion Pictures Association, gepresenteerd door de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF) in het Kinepolis te Brussel.

"Het aantal illegale downloads zal niet zakken, aangezien de breedbandpenetratie toeneemt. Europa, en meer bepaald België, is in dat opzicht een heel kwetsbare regio", zegt Elke Jeurissen van BAF.

Veel films, zoals Spiderman, Shrek en Harry Potter waren kort na release al op het internet te vinden. Diverse films vonden zelfs hun oorsprong in diverse Kinepolis-zalen. Daarom is de BAF een campagne gestart tegen illegale filmopnames.

"Zelf ondervinden we geen last van de filmpiraterij. Er is tot op heden geen impact zichtbaar op onze bezoekcijfers", zegt Bob Claeys, R&D-hoofd van Kinepolis, "maar we voelen ons slecht bij de illegale praktijken in onze zalen."

Vanaf woensdag is er in elke Kinepolis-zaal een reclamespot te zien die bioscoopbezoekers erop attent maakt dat het illegaal opnemen van films strafbaar is. Zo kan er een boete tot 550.000 euro opgelegd worden of een gevangenisstraf tot drie jaar. In de reclamespot is een sms-nummer te zien waarop geklikt kan worden.