2min

Tags in dit artikel

Op donderdag lanceerde VIA zijn Nano-processor met als bedoeling de strijd aan te gaan met Intels Atom-processors en wat meer marktaandeel te vergaren in de mainstream-pc’s.

Nano, eerder bekend als de Isaiah-chip, gebruikt de x86-architectuur waardoor de chip dezelfde software als Intel en Advanced Micro Devices kan draaien.

Met Nano hoop VIA meer bekendheid te krijgen in de mainstreamnotebook- en -mininotebookmarkt. Een voorbeeld hiervan is de Hewlett-Packards 2133 Mini-Note PC, die Via’s huidige C7-processor gebruikt. Ook goedkope desktop-pc’s worden een doelmarkt, net als pc’s met NVIDIA-graphicschips erin.

VIA bereikt met zijn Nano-lijn twee tot vier keer zoveel kracht als de huidige C7-lijn, terwijl het energiegebruik gelijk is gebleven en de chip gebruikt kan worden in dezelfde circuit board designs al de C7. Hiermee hoopt VIA een soepele overgang voor OEM’s en moederbordfabrikanten.

"We zijn plug-compatible met onze bestaande C7," vertelt Glenn Henr, president van Centaur Technology, de ontwikkelaar van VIA’s Nano. Dit betekent dat de chip ingeplugd kan worden in dezelfde processorsocket als de C7-chip.

De Nano-processor gebruikt de huidige Fujitsu’s 65-nanometertechnologie voor verminderde energiegebruik en combineert dat met kracht en thermal management features binnen het 21mm x 21mm nanoBGA2-pakket met een idlestroomverbruik van 100mW.

Bij het gebruik van 1,0 GHz heeft de Nano slechts een Thermal Design Power van 5 Watt, wat echter nog altijd 2,5 watt meer is dan de Nano-processor van Intel. Bij 1,8 GHz is de TDP 25 watt.

In vergelijking met Intels Atom-processor heeft Intel een simpeler, in-order execution-ontwerp, en VIA’s superscalar een meer niet-standaard-ontwerp. Vanwege dit ontwerp levert de Nano mogelijk meer kracht dan de Atom-processor, claimt VIA.

De prijzen van de processor variëren van de 45 dollar voor de 800 MHz-versie tot 160 dollar voor de 1,86 GHz-versie. Mogelijk gaat VIA ook de concurrentie aan met Intels Celeron-processor, gezien beide processors gericht zijn op goedkope notebooks en desktops.

De Nano wordt verwacht in het derde kwartaal van dit jaar en VIA plant ook de release van een dual-coreprocessor. Echter is de verwachting dat VIA hier voorlopig rustig aan mee doet.

Productnaam Kloksnelheid VIA V4 Bus Maximale kracht
VIA Nano L2100 processor 1.8GHz 800MHz 25W
VIA Nano L2200 processor 1.6GHz 800MHz 17W
VIA Nano U2400 processor 1.3+GHz 800MHz 8W
VIA Nano U2500 processor 1.2GHz 800MHz 6.8W
VIA Nano U2300 processor 1.0GHz 800MHz 5W