Het ziet er naar uit dat er niet veel Radeon HD 4870-kaarten aanwezig zullen zijn tijdens de lancering. Distributeuren en winkels krijgen de kaarten wel in handen, maar dit zal niet in al te grote oplage zijn.

De verklaring waarom er niet veel Radeon HD 4870-kaarten aanwezig zullen zijn tijdens de lancering zit hem in het feit dat het moeilijk is om aan GDDR5-geheugen te komen. Op dit moment is er namelijk weinig GDDR5-geheugen beschikbaar, maar men verwacht dat de groei van de productie van GDDR5-geheugen in de loop van de weken in positieve zin toeneemt.

De Radeon HD 4870 is gebaseerd op de RV770-core en zal werken op een kloksnelheid van 750MHz. Het GDDR5-geheugen dat op de kaart geïmplementeerd is moet het doen met een snelheid van 900MHz. De genoemde snelheden zijn overigens de standaard kloksnelheden, maar niet ieder bedrijf zal zijn Radeon HD 4870-kaarten laten draaien op deze snelheid. Zo wijkt Powercolor namelijk af met de kloksnelheid van de core. Waar de kaarten van andere fabrikanten het doen met een kloksnelheid van 750MHz, doet de Radeon HD 4870 die afkomstig is van Powercolor het namelijk met een snelheid van 725MHz op de core.