min

Tags in dit artikel

,

Wie onbezorgd op vakantie wil en op de hoogte gehouden wil worden van natuurrampen, ziektes, grote demonstraties of een verhoogde terrorismedreiging kan zich sinds deze zomer aanmelden voor een gratis sms-alert.

Het initiatief komt van redDog AlertService, dat de dienst gratis aanbiedt in de hoop dat klanten later nog terugkomen voor andere betalende diensten. Volgens redDog is er wel degelijk behoefte aan zo’n service omdat vakantiegangers in sommige gebieden totaal van de media afgesloten zijn. Sommige vakantiegangers kiezen daar overigens ook zelf voor, zo weet de organisatie.

De sms’jes zelf werken vervolgens met vijf verschillende dreigingsniveaus, waarvan niveau vijf het hoogste is en staat voor ‘meteen evacueren’. Als dat nodig is stuurt de dienst ook contactgegevens van de Nederlandse ambassade of consulaat mee.

Volgens redDog is de dienst echter alleen bedoeld om mensen te waarschuwen. "Wij waarschuwen alleen, we evacueren niet", aldus een woordvoerder van de organisatie. RedDog koopt de informatie in bij een Engelse organisatie die een keten van alarmcentrales beheert.

De sms-dienst dekt de hele wereld, met uitzondering van Irak en Afghanistan. Daar is het volgens de organisatie ‘altijd gevaarlijk’ en kies je er voor om je in het gevaar te begeven als je naar zo’n land toe reist. Aanmelden voor de dienst kan via de website van de organisatie.