2min Devices

AV-Test.org neemt 34 virusscanners onder de loep

Het Duitse testorgaan AV-Test.org heeft opnieuw 34 virusscanners onder de loep genomen. De test werd uitgevoerd met één miljoen geïnfecteerde bestanden en twee en een half miljoen veilige bestanden om false positives te vinden. Er werd tevens naar de updatesnelheid en de prestaties gekeken.

Andreas Marx, directeur van AV-Test, zegt dat klanten niet alleen maar op de detectiescore moeten letten. "Dit geeft de gebruiker een beperkt en misleidend beeld van wat het product kan. Pas als je alle onderdelen bij elkaar optelt kun je tot een goed oordeel komen. Daarom zijn goede heuristieke technieken en responstijden net zo belangrijk." De directeur adviseert om niet voor een nieuwe scanner te kiezen als de huidige versie niet optimaal werkt. Als de een bijvoorbeeld niet optimaal rootkits vindt, is het beter om een speciale antirootkitapplicatie te installeren.

AV-Test.org neemt 34 virusscanners onder de loep"Een geïntegreerde securitysuite van één aanbieder kan het handigst zijn voor gebruikers die op dit moment geen antivirustool gebruiken of een nieuwe willen aanschaffen omdat de licentie van de huidige verloopt," vertelt hij.

In totaal werden er 1,1 miljoen virusexemplaren gebruikt, er waren geen ‘historische’ virussen aanwezig. Het is namelijk soms standaardpraktijk om virussen die bijna niet meer voorkomen in het wild uit de database te verwijderen om zo de database bruikbaar te houden. Ook waren er nog eens 95.000 spyware- en adware-exemplaren aanwezig.

De gratis versies van AVG en AntiVir deden het beide erg slecht op de detectie van adware en spyware, wat ook niet zo vreemd is gezien het feit dat beide scanners expliciet aangeven deze malwaresoorten niet te detecteren. Van de 34 virusscanners wisten er maar zes minder dan 85 procent van de malware te herkennen.

Dit keer werd er niet alleen gekeken naar de detectiemogelijkheden van de scanners. Ook de updatesnelheid speelde een rol. CA wist het als enige te presteren om na acht uur pas een update van een nieuw virus te verspreiden. Volgens de telling van Security.nl komen als winnaars ditmaal uit de bus de scanner van Symantec met Norton Internet Security 2009, F-Secure met eveneens Internet Security 2009 en Webwasher met Gateway 6. Zij wisten alle drie 28 punten te halen. De hele puntentelling is op deze pagina te bekijken.

Bron:Security.nl