Het onderzoeksorgaan AV-Test heeft negentien beveiligingsproducten onder de loep genomen. Dertien daarvan scoorden voldoende, zo meldt het onderzoekslab.

Het onderzoek waarin werd getest hoe goed producten malware tegen kunnen houden, richtte zich op realisme. Zo mochten producten zichzelf bijwerken en de cloud raadplegen. Aan de hand van een boel malwaremonsters, zowel recente als minder recente, kregen producten scores in de categorieën bescherming, reparatie en gebruiksvriendelijkheid.

Bij gebruiksvriendelijk draait het om het aantal false positives en om hoe erg het systeem vertraagd wordt. Bij reparatie om systeemdesinfectie en het verwijderen van rootkits en bij bescherming om hoeveel malware er tegengehouden wordt en of het product aanvallen via lekken in software kan tegenhouden.

Van de geteste producten werden avast!, AVG, Avira, BitDefender, ESET, F-Secure, G Data, Kaspersky, Microsoft, Panda, PC Tools, Symantec en Webroot gecertificeerd. Dit betekent dat ze de test naar behoren hebben voltooid. Alleen BullGuard, McAfee, Norman en Trend Micro faalden de test.

Overigens moet opgemerkt worden dat de gratis virusscanner van Microsoft, Security Essentials, goed scoorde, ondanks dat het als enige een gratis product is. Van de zes punten die het in elk van de drie categorieën kon halen, wist het er bij bescherming vier te halen, bij reparatie viereneenhalf en bij gebruiksvriendelijkheid vijfeneenhalf. Daarmee scoort het beter dan veel betaalde producten.

De beste drie applicaties zijn volgens AV-Test Kaspersky Internet Security 2010, waarvan versie 2011 al uit is, Norton Internet Security 2010 en Panda Internet Security 2010. Geen van de applicaties kregen overigens in een van de categorieën de score zes toegewezen.

De uitgebreide resultaten zijn op deze pagina terug te vinden.