Volgens de website Fudzilla komen de Xeon-processoren die gebaseerd zijn op de Nehalem-architectuur aan het einde van het eerste kwartaal van 2009 op de markt. De processoren zullen gelanceerd worden op 29 maart.

Er gaan verschillende processoren geproduceerd worden in de Xeon-serie. Zo word er gesproken over de Xeon W55xx, de Xeon X55xx, de Xeon L55xx en de Xeon E55xx. Om iets specifieker te zijn gaat het bij deze processoren om de Nehalem EX-architectuur. Aangezien het hier om processoren gaat die grotendeels gebruikt gaan worden in servers is de architectuur aangepast ten opzichte van de huidige Core i7’s. Er gaan geruchten de ronde dat de processoren die gebaseerd zijn op de Nehalem EX-architectuur in een later stadium acht cores aan boord zullen hebben. Tevens zou er dan een gedeelde cache van 24MB aanwezig zijn.

Over twee processoren uit de nieuwe Xeon-serie is al iets meer informatie bekend. De Xeon W5580 is één van deze processoren. Het gaat hier om een quad-core processor die actief is op een kloksnelheid van 3,2GHz. De cache van de processor bedraagt 8MB en de QPI betreft 6,4GB/s. De officiële adviesprijs van deze processor zou 1557 dollar bedragen. De andere processor is de Xeon X5570. Het grote verschil met de eerdergenoemde processor is de kloksnelheid. Deze processor opereert namelijk op een kloksnelheid van 2,93GHz. De officiële adviesprijs van de Xeon X5570 bedraagt 1349 dollar. Het gaat hier om de zogenaamde "wholesale" prijzen, dus de prijzen die de consumenten gaan betalen zullen hoger liggen. Wanneer er echter meer processoren worden afgenomen kunnen deze prijzen berekend worden.

Opmerkelijk aan deze nieuwe Xeon-serie is het feit dat de koeler niet standaard meegeleverd wordt. Volgens Fudzilla moet de koeler los van de processor gekocht worden.