1 min

Tags in dit artikel

,

In een schaarstereportage meldt de Opta dat er nog voldoende mobiele en vaste telefoonnummers beschikbaar zijn.

In Nederland zijn op dit moment twintig procent van alle geografische nummers uitgevaardigd. Dit percentage is stabiel gebleven, echter verschilt het wel sterk per regio. In bijvoorbeeld Amsterdam, een uitschieter, zijn 62 procent van alle 020-nummers vergeven. Er dreigt echter geen tekort.

Wel neemt het aantal uitgegeven mobiele nummers in rap tempo toe. Als het zo door gaat, zouden de huidige nummerreeksen binnen vier jaar op zijn. Dan heeft de Opta echter nog de mogelijkheid nieuwe, geblokkeerde nummers te gebruiken. Hiervoor moet ze echter wel toestemming van het ministerie van Economische Zaken krijgen. Wat er moet gebeuren als ook die nummers opraken, is niet bekend. Mogelijk krijgen mobiele nummers een nieuw kengetal.

In 2008 is het aantal mobiele nummers opgelopen tot 46 miljoen. Dat is 76,7 procent van alle beschikbare nummers voor mobiele telefoons. In 2007 was al 70,8 procent van alle nummers bezet.

Bij 0909-nummers zijn nog wel veel plaatsen beschikbaar. Slechts 22 procent van die nummers zijn op dit moment bezet. Echter komt er wel een schaarste aan de speciale nummerrijtjes die 0909-klanten graag willen, zoals 0909-1234.

Het hele schaarsterapport van de Opta is in PDF-formaat hier te lezen.