2min

Tags in dit artikel

, ,

Nieuwe onderzoeksresultaten van het Massachusetts instituut voor technologie kunnen leiden tot het produceren van microchips met snelheden tot 1000GHz (1THz). Momenteel is het extreem moeilijk snelheden boven de 4 á 5GHz te behalen maar met de nieuwe grafeen-technologie moet dat in de toekomst makkelijker worden.


Grafeen, ontdekt in 2004.

Grafeen

De basis voor deze nieuwe processor is het materiaal grafeen, een pure vorm van koolstof die in 2004 is ontdekt. Eén van de onderzoeksresultaten die leidde tot een doorbraak van de technologie was een ontdekking begin 2009. In januari werd namelijk duidelijk dat het materiaal een halfgeleider was en geen metaal. Een halfgeleider is vereist voor het gebruik in computer-processoren en andere componenten.

De onderzoekers werken nu aan een grafeen-chip in de vorm van een frequentievermenigvuldiger. Deze moet ervoor zorgen dat een inkomende frequentie, bijvoorbeeld de kloksnelheid die bepaalt hoe snel een computerchip haar berekeningen kan uitvoeren, omgezet wordt in een veelvoud van de originele frequentie. In dit geval is de grafeen-chip in staat een elektromagnetische signaal te verdubbelen.


Het instituut.

Hoge frequenties

Frequentievermenigvuldigers worden onder andere veel gebruikt voor radiocommunicatie. Maar bestaande systemen vereisen meerdere componenten en produceren veel ruis die gefilterd moeten worden. Bovendien gebruiken ze veel stroom, terwijl de nieuwe grafeenchip slechts een transistor heeft en tevens bijzonder efficiënt is (weinig ruis en stroomgebruik). Behalve processoren hebben de onderzoekers ook al geheugenchips op basis van grafeen ontwikkeld, waardoor nieuwe mogelijkheden voor opslag ontstaan.

Tomas Palacios van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) verwacht dat het in de toekomst mogelijk zal zijn processoren te ontwikkelen met snelheden tussen de 500 en 1000GHz.