2min

Tags in dit artikel

, ,

Donderdagavond bereikte Apple een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de App Store softwarewinkel voor de iPhone en iPod Touch. In negen maanden tijd werden er meer dan 1 miljard applicaties gedownload.

Apple begon op vrijdag 10 april met het aftellen naar de 1 miljardste download. Om het heuglijke feit te vieren, introduceerde het bedrijf een actie waarmee iedereen die een applicatie downloadde of zich via een formulier opgaf, kans kon maken op een iTunes Gift Card ter waarde van 10.000 dollar, een iPod Touch, een Time Capsule en tot slot een MacBook Pro.

Sinds de introductie van de App Store bereikt Apple mijlpaal na mijlpaal. In slechts een halfjaar tijd groeide het aantal beschikbare applicaties van 500 naar ruim 15.000 en inmiddels zijn er al meer dan 35.000 applicaties in de App Store verkrijgbaar, uiteenlopend van games en entertainment tot educatieve en medische applicaties. Steeds meer ontwikkelaars wagen de sprong in het diepe.

Ook het aantal App Store-downloads groeide elke keer weer meer. In het eerste weekend na de introductie van de App Store, werden er al 10 miljoen applicaties gedownload. In september, 2 maand na de introductie, was dat aantal al vertienvoudigd naar 100 miljoen. Begin dit jaar stond de teller op ruim 500 miljoen downloads en inmiddels is de 1 miljard-grens al overschreden.

Ondanks de positieve cijfers keer op keer, kreeg Apple ook veel kritiek te verduren. Zo werd menig maal de objectiviteit van Apple in twijfel getrokken wanneer applicaties om onduidelijke redenen niet in de App Store geaccepteerd werden. iPhone-ontwikkelaar Craig Hockenberry uitte in december zijn ongenoegen over de prijzenoorlog binnen de App Store en prompt paste Apple de wijze waarop de toplijsten geformeerd worden aan.

Hockenberry had eerder dat jaar al zijn ongenoegen geuit over de beperkingen die de Non Disclosure Agreement (NDA) op de iPhone SDK met zich meebrachten. Volgens de ontwikkelaar waren deze te beperkend voor ontwikkelaars omdat zij op geen enkele wijze met collega-ontwikkelaars over eventuele problemen konden praten. Apple gaf Hockenberry gelijk en introduceerde een dag later een aangepaste NDA met minder beperkingen.

Apple heeft met de App Store een voorbeeld willen stellen voor veel concurrerende ontwikkelaars van mobiele besturingssystemen. Googles Android kent sinds kort ook een eigen softwarewinkel, al is er daarbij geen strikte controle op applicaties, en ook Microsoft werkt aan een online winkel voor Windows Mobile-applicaties.