2min

Apple maakte vandaag bekend dat zijn App Store softwarewinkel voor de iPhone en iPod touch inmiddels de drie miljard downloads overschreden heeft.

"Drie miljard applicaties gedownload in minder dan 18 maanden — dit hebben we nog nooit meegemaakt", zei Apple Chief Executive Steve Jobs. "De revolutionaire App Store biedt iPhone- en iPod touch-gebruikers een ervaring zoals op geen enkel ander mobiel apparaat en we zien geen aanwijzingen dat de concurrentie ons binnenkort zal gaan evenaren."

De nieuwe mijlpaal voor Apple maakt duidelijk hoe populair de App Store inmiddels is geworden. In april van het afgelopen jaar stond de teller voor het aantal gedownloade applicaties nog op ruim één miljard. En in september van datzelfde jaar wist men ook al de twee miljard-grens te doorbreken. Dit betekent dat er de afgelopen 99 dagen zo’n 10 miljoen applicaties per dag gedownload zijn, wat op zichzelf al een record is.

Ook het aantal verkrijgbare applicaties maakte een forse groei door. Afgelopen jaar bevatte de App Store-catalogus ruim 100.000 applicaties. Uit berekeningen blijkt dat, als het aantal applicaties met dezelfde snelheid door blijft groeien, de grens van 350.000 applicaties nog dit jaar doorbroken gaat worden. Momenteel staat de teller op zo’n 143.000 goedgekeurde applicaties. Het aantal dat ook daadwerkelijk verkrijgbaar is ligt lager, op ongeveer 128.000.

De iPhone en iPod touch zijn momenteel verkrijgbaar in 77 landen. Applicaties zijn verkrijgbaar in twintig verschillende categorieën, waaronder spelletjes, zakelijk, nieuws, sport, gezondheid, referentie en reizen. De App Store bestaat sinds juli 2008 en werd geïntroduceerd als een van de voornaamste functies van iPhone OS 2 De softwarewinkel begon de weg naar de top met slechts vijfhonderd applicaties.

Hoewel de cijfers boekdelen spreken over het succes van de App Store, was er ook veel kritiek, met name uit de hoek van de ontwikkelaars. Een veelgehoorde klacht is het goedkeuringsbeleid van de App Store. Dit zou volgens velen onvoldoende transparant en inconsequent zijn. Bij tegenstanders van de iPhone is met name het feit dat Apple ‘bepaalt wat je op je iPhone mag zetten en wat niet’ een veelgehoorde klacht.

Maar dat mag de pret niet drukken. Apple werkt naar verluidt alweer aan de vierde versie van het iPhone OS, dat waarschijnlijk ook weer nodige verbeteringen en toevoegingen aan de App Store zal bevatten. Tevens wordt van Apple verwacht dat het in januari een tablet zal gaan introduceren, dat ongetwijfeld ook een sterke binding met de App Store zal hebben, waardoor de populariteit van de softwarewinkel mogelijk nog verder toe zal nemen.