1 min

Tags in dit artikel

, ,

In juni zal AMD beginnen met het verschepen van zijn zes core tellende Istanbul-processor. Het is weliswaar eerder dan gepland, maar alweer een jaar nadat Intel zijn zes-coreprocessor uitbracht voor de servermarkt.

Intel deed het goed met het verkopen van de op Nehalem gebaseerde servers. AMD’s reactie is nu de nieuwe hexa-coreserverprocessor. Bovendien werkt men hard aan de direct connect architecture 2.0 die AMD de mogelijkheid geeft een verbinding te maken tussen maximaal twaalf cores, of twee zes-coreprocessoren. Hoogstwaarschijnlijk zal het onderzoek eind dit jaar klaar zijn en en beginnen de verkopen begin volgend jaar.

Schematische weergave van de Istanbul-processor[/b]

In 2011 zal de eerste Bulldozer-processor gelanceerd moeten worden. Deze processor komt er in de smaken twaalf en zestien kernen en is gebaseerd op een 32 nm procedé. Met de komst van deze processor zal ook het Maranello-platform zijn intrede doen dat al in 2010 beschikbaar moet zijn. De zes tot acht kernen tellende Valencia-processor, tevens vervaardigd op een 32-nm procedé, staat gepland om verscheept te worden in 2011 voor het San Marion-platform.