Sony Ericsson heeft milieuvriendelijke mobiele telefoons aangekondigd. Ze zouden minder energie gebruiken, gemaakt zijn van gerecycled plastic en minder verpakking en documentatie bevatten.

De C901- en de Naite-telefoons, zoals de nieuwe zuinige toestellen heten, zullen verkocht worden onder het GreenHeart-merk. Samen met de telefoons zijn ook een nieuwe MH300-headset en een speciale, energiezuinige oplader voor de Naite aangekondigd.

Sony Ericssons president Hideki Komiyama liet weten dat het bedrijf al industrieleider is op het gebied van het verwijderen van schadelijke stoffen uit telefoons en dat deze nieuwe toestellen de volgende stap van de duurzaamheidsstrategie van Sony Ericsson inluiden.

De functies geïntroduceerd in de Naite en C901 zullen worden gebruikt in meer producten gedurende de komende twee jaar, zo vertelde het bedrijf.

De C901 GreenHeart heeft een omhulsel dat gemaakt is van minimaal vijftig procent gerecycled plastic en bespaart papier door een digitale handleiding te leveren in plaats van een afgedrukte. Bovendien is de backlight van het scherm uitgerust met een lichtsensor zodat de helderheid geoptimaliseerd en energie bespaard wordt.

Al deze wijzigingen resulteren in vijftien procent minder koolstofdioxide-uitstoot in vergelijking met de C902 CyberShot van Sony.

Overigens heeft de C901 HSPA- met quadband-stemondersteuning, een vijfmegapixelcamera met ingebouwde xenonflits, FM-radio en bluetooth. Wi-Fi ontbreekt, maar wel aanwezig is 120 MB geheugen en ruimte voor een sd-opslagkaart.

Samen met de telefoon krijgen kopers de MH300 GreenHeart-headset die bijna enkel bestaat uit gerecycled plastic en volgens Sony Ericsson een van de duurzaamste headsets te wereld is.

Daarnaast verschijnt de Naite op de markt. Deze telefoon bevat dezelfde functies als de C901, maar komt met de EP300-oplader die Energy Star-efficiëntieniveau V heeft gekregen. Volgens de de telefoonfabrikant gebruikt de oplader slechts een tiende van het vermogen dat een standaardoplader in standby verbruikt.

De telefoon zelf heeft 3G-ondersteuning, een FM-radio, bluetooth en een tweemegapixelcamera aan boord. Net als de C901 is er een sd-kaartslot, maar de telefoon zelf heeft iets minder standaardgeheugen, namelijk 100 MB.

De prijzen zullen per aanbieder en abonnement verschillen. Of, en zo ja wanneer, de telefoons naar Nederland komen, is nog niet bekend.