Asus en Disney hebben de handen ineengeslagen om een netbook op de markt te brengen die gericht is op kinderen. De Netpal, zoals het apparaatje heet, heeft diverse features die de netbook aantrekkelijk moeten maken voor kinderen, maar ook voor hun ouders.


Qua design wijkt de Netpal niet veel af van Asus’ eigen Eee PC, maar de buitenkant is wel in Disney-stijl. Voor de jongens is er een ‘Magic Blue’-versie met kleine Mickey Mouse-icoontjes en voor de meisjes een ‘Princess Pink’-versie met bloemetjes. De Netpal draait op Windows XP, maar Disney heeft een kindvriendelijke interface ontwikkeld die daar bovenop draait.

Kinderen kunnen de desktop naar eigen smaak aanpassen met ingebouwde thema’s van onder andere Mickey Mouse, Cars, Toy Story en WALL-E. Verder is een speciale werkbalk waarin linkjes te vinden zijn naar de Disney-browser, een e-mailcliënt en ouderlijk toezicht. Verder is er een Radio Disney-widget waarmee er muziek van het kanaal in kwestie gestreamd kan worden. Andere widgets zijn een kladblok, rekenmachine en stopwatch. Kinderen kunnen ook hun eigen foto op een bobblehead plaatsen. Uiteraard kunnen ouders middels het ouderlijk toezicht bepalen wanneer kinderen mogen interentten, welke websites de kinderen bezoeken of met welke mensen ze mogen mailen. Ook kunnen ouders monitoren wat hun kind op het internet doet.

Over de hardware is bekend dat er een Intel Atom N270-processor (1,6 GHz) in zal zitten en dat het apparaat een 8,9-inch-scherm met een resolutie van 1024 x 600 pixels krijgt. Standaard is er 1 GB geheugen aanwezig, maar ouders kunnen wel kiezen tussen een 16 GB SSD of een 160 GB harde schijf. De Netpal weegt tussen de 1 en 1,2 kilo en heeft ingebouwde Wi-Fi-functionaliteiten, een 0,3-megapixelcamera, een VGA-poort, 3 USB-poorten en een SD/MMC-kaartlezer. Voorlopig zullen de kindernetbooks van juli alleen verkrijgbaar zijn via Amazon.com en Toys R Us en een vanafprijs hebben van 350 dollar.