Wetenschappers zullen deze week in Washington bijeenkomen om resultaten te bespreken van hun onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van mobiele telefonie.

Op dit moment zijn er ruim 600 onderzoeken gedaan naar de effecten op de gezondheid bij het gebruik van mobiele telefoons. Toch zit er nog veel verschil tussen de onderzoeken. Op dit moment bestaat er nog geen bewijs dat het gebruik gevaarlijk zou zijn.

Het definitieve antwoord op de vragen zal nog een tijd duren. Het gaat over een onderzoek waar ruim 13 landen aan mee doen, en dat al 10 jaar loopt. Waar we nu op zitten te wachten is een conclusie. De onderzoekers willen allemaal dat er nog meer onderzoek wordt gedaan.

Er zouden in het onderzoek aanwijzingen bestaan dat er een verband is met het ontstaan van hersentumoren bij intensief gebruik van mobiele telefoons over een periode van tien jaar en langer.

De onderzoeken richten zich tot nu toe voornamelijk op de absorptie van elektromagnetische straling door het lichaam. In vervolgstudies zouden ze nu gericht moeten kijken naar de chemische reacties ten gevolge van de straling in het lichaam.