1 min

Tags in dit artikel

,

Het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zondag bekendgemaakt dat
er nader onderzoek nodig is om gezondheidsrisico’s bij het gebruik van mobiele telefoons vast te stellen.

Wetenschappers moeten gebruikers van mobiele telefoons het antwoord schuldig blijven op de vraag of mobiel bellen een verhoogd risico op hersenkanker met zich meebrengt. In 2000 begon de IARC een groot onderzoek naar de connectie tussen mobiel bellen en hersenkanker. Ruim 10 jaar en 13.000 onderzochte proefpersonen later is het volgens de onderzoekers nog niet duidelijk of het gebruik van een mobiele telefoon het risico op een aandoening verhoogd. Er zou meer onderzoek nodig zijn.

"Het onderzoek sluit aan bij eerdere studies naar de gevolgen van het gebruik van mobiele telefoons die bij herhaling hebben aangetoond dat er geen bewijs is dat mobiel bellen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt", zo stelt de GSM Association. Het onderzoek zou bevestigen dat er voor mobiele bellers geen vuiltje aan de lucht is. Het is noemenswaardig dat grote telefoonbedrijven een kwart van het onderzoek gefinancierd hebben.

Vorige maand zijn ook Europese onderzoekers een groot onderzoek gestart naar de langetermijngevolgen van mobiel bellen. De komende 30 jaar worden een kwart miljoen mensen in 5 Europese landen gevolgd.