Onlangs is er weer een studie verschenen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van mobiel bellen. Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat door iedere dag een kwartier te bellen het risico op een hersentumor aanzienlijk vergroot.

Dat meldt de Belgische website Het Laatste Nieuws. Het onderzoek is uitgevoerd in 13 verschillende landen door het Spaanse onderzoeksinstituut Centre for Research in Environmental Epidemology (CREAL). Elisabeth Cardis, research professor bij CREAL, zegt het risico op hersentumoren met 20 procent toeneemt bij mensen die het meest worden blootgesteld aan de straling van mobiele telefoons. "Gebruikers van gsm’s lopen meer risico op tumoren nabij het oor, waar de gsm gehouden wordt. Degenen die gedurende zeven jaar dagelijks een kwartier hun mobiele telefoon aan hun oor hielden, vertoonden 72 procent meer kans op gliomen (hersentumoren)", aldus Cardis.

Graham Lamburn, technisch manager bij Powerwatch, reageert zorgwekkend op de onderzoeksresultaten en spreekt van een "potentiële tijdbom". "Dit onderzoek toont aan dat zware gebruikers het grootste risico lopen. (…) Als de indicaties in deze studie kloppen, dan is dit een potentiële tijdbom. In 20 jaar tijd, zou het aantal mensen met hersentumoren met 20 keer kunnen toenemen. Het wordt tijd dat publieke gezondheidsorganisaties actie ondernemen", aldus Lamburn.

De vraag is hoe wij de bevindingen van dit onderzoek, het zoveelste onderzoek naar gezondheidsrisico’s van mobiel bellen, moeten interpreteren. Verschillende onderzoeken leiden tot verschillende rapporten en uiteenlopende conclusies. Hierdoor ontstaat er grote verwarring over de gevaren, of gebrek aan risico’s, van mobiel bellen.

Hoewel de onderzoekers van dit rapport vrij zeker zijn dat er een verband bestaat tussen mobiel bellen en het ontwikkelen van hersentumoren, zijn er ook mensen die het tegendeel beweren.
Een woordvoerder van Mobile Operators’ Association weerlegt de cijfers: "De auteurs van deze studie betwijfelen zelf de resultaten. Een gelijkaardige recente analyse in zeven Europese landen toonde geen verband aan tussen hersentumoren en de positie van de telefoon."

Vorige week beweerde Roland van der Graaf, algemeen secretaris van het kennisplatform Elektromagnetische velden (EMV), dat mobiel bellen voor kinderen en pubers minder gevaarlijk is dan voor volwassenen. Dat komt omdat zij hun mobiel niet tegen hun oor houden als zij telefoneren.

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO concludeerde twee weken geleden nog dat mobiel bellen "mogelijk" kankerverwekkend is. Tegelijkertijd benadrukte Christopher Wilddirecteur van het International Agency for Research on Cancer (IARC), dat enige voorzichtigheid is gebonden bij het trekken van harde conclusies.