1 min

Tags in dit artikel

, ,

Uit een brochure met de tarieven van 2010 van auteursrechtenwaakhond Buma/Stemra blijkt dat de organisatie in de toekomst geld zal vragen van bloggers die op hun blogs filmpjes publiceren die muziek bevatten.

Buma/Stemra vraagt van bloggers 130 euro per jaar, daarvoor mogen ze zes filmpjes met muziek op hun blog posten, óók als die van een externe website als Youtube komen. Wie meer post, zal ook meer moeten betalen.

"Iedereen met beschermde muziek op zijn website ontvangt vanaf vandaag eerst een brief waarin de eigenaar van de website wordt gevraagd een licentie af te sluiten bij Buma/Stemra voor het gebruik van de muziek op zijn site", aldus de woordvoerdster van Buma/Stemra.

"De eigenaar wordt ook de mogelijkheid gegeven om de muziek van zijn site te verwijderen. Wanneer hij dit aan ons aangeeft en de muziek wordt daadwerkelijk van de website gehaald, verstuurt Buma/Stemra geen factuur", zo vervolgt de woordvoerdster. Gaat de eigenaar door met het posten van filmpjes, dan volgt de eerder beschreven factuur.

Vorig jaar ontstond er behoorlijk wat beroering op het internet, toen Buma/Stemra bloggers lastigviel met facturen voor het gebruik van muziek(filmpjes) op hun site. De organisatie geeft nu toe dat die voorbarig waren, maar heeft wel gedaan wat het toen beloofd had: kijken hoe ze om moesten gaan met nieuwe fenomen als YouTube.