2min

Tags in dit artikel

, , ,

YouTube en muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben een licentieovereenkomst gesloten over het gebruik van muziek in de video’s van YouTube. Dat hebben YouTube en Buma/Stemra dinsdag beide laten weten.

Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra vertelt hierover, "Het is belangrijk dat mensen die muziek maken – de schrijvers en componisten die we vertegenwoordigen – een vergoeding ontvangen wanneer anderen hun werk gebruiken. YouTube is een zeer populair videoplatform. Deze licentieovereenkomst zal er dan ook voor zorgen dat muzikaal talent de nodige steun van de website zal ondervinden. Het doet me een groot genoegen dat we deze overeenkomst hebben kunnen ondertekenen, en daarbij spreek ik zowel namens de songwriters en componisten als de YouTube-gemeenschap. Deze overeenkomst is een belangrijke erkenning van het recht op vergoeding voor het gebruik van de werken van onze leden".

Patrick Walker, hoofd van YouTube-parterships voor Europa vertelt, "We geloven sterk in het opbouwen en onderhouden van relaties die YouTube tot een plek maken waar zowel bestaande fans als een nieuw publiek een breed scala aan hoogwaardige content kunnen ontdekken". Verder vertelt hij over de overeenkomst nog, "We zijn zeer verheugd met onze nieuwe overeenkomst met Buma/Stemra. Dit is een belangrijke aanwinst voor de YouTube-gemeenschap, voor webloggers, voor muziek uitgeverijen, voor songwriters en voor componisten"

Over hoeveel geld de overeenkomst gaat is niet bekend, ook de duur van de overeenkomst is niet bekend gemaakt. Wel heeft YouTube laten weten over de overeenkomst, "De kern is dat we in één keer een bedrag betalen aan Buma/Stemra. Daarmee zijn de muziekrechten voor een aantal jaren in Nederland geregeld". YouTube strijd ervoor dat de eindgebruiker nooit de rekening krijgt voor het plaatsen of bekijken van muziekfilmpjes.

Een eerder plan van muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra zorgde voor politieke ophef. Buma/Stemra had toen het idee om de eindgebruiker kosten in rekening te brengen. Ook het "embedden" van YouTubefilmpjes op andere webadressen, waaronder sociale networksites als Hyves. CDA-Kamerleden stelden vragen aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) waarin ze negatief spraken over de muziektax.

CDA’er Pieter Omtzigt vertelde toen, "Elke Hyvespagina heeft tegenwoordig wel (muziek)fragmenten". Omtzigt schreef destijds aan de bewindslieden, "Leuk om met je vrienden je favoriete muziek te delen of te laten zien waar je van houdt. Tot mijn verrassing zie ik dat Buma/Stemra geld hiervoor wil vragen. Het minimumtarief is 130 euro, begrijp ik uit het foldertje. Als ze dit echt van plan zijn, dan komen veel ouders nog voor een vervelende verrassing te staan".