Robert Sherbin, vertegenwoordiger van NVIDIA, heeft bekendgemaakt dat het ontwikkelen van chipsets, met name de nForce-chipset voor de normale pc-markt, om verschillende redenen wordt stopgezet.

Vanwege een juridisch geschil tussen NVIDIA en Intel, dat al langer speelt, is het volgens de zegsman onmogelijk om mee te komen in de nieuwe ontwikkelingen op de chipsetmarkt, met name omdat NVIDIA geen vergunning heeft gekregen om mee te werken aan de nieuwe DMI-bus. NVIDIA beschuldigt Intel van oneerlijke marketingtechnieken.

Intel meldt echter dat de vier jaar oude ‘chipset-contracten’, zoals die er lagen, niet de ‘Nehalem’- en de Core-series zou bevatten. NVIDIA is het hier niet mee eens en vecht deze beslissing aan bij de rechtbank. Tot er uitsluitsel is gegeven over het bovenstaande geschil, ziet NVIDIA er de noodzaak niet van in verder te investeren in de ontwikkelingen van de chipset-markt. Het bedrijf produceert nog wel chipsets exclusief voor AMD, maar heeft aangegeven ook hier te stoppen met de ontwikkeling van toekomstige chipsets.

Dat de chipset-markt nog steeds een belangrijke factor is voor NVIDIA, blijkt uit de voorspellingen dat in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2010 chipsets met een geïntegreerde grafische kaart, 31 procent van de totale inkomsten zou bedragen. Met de komst van cpu’s van zowel Intel als AMD met geïntegreerde grafische kernen, dreigt NVIDIA ook daar een flink marktaandeel aan te verliezen.