Onderzoekers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) hebben een nieuwe zoekmethode voor afbeeldingen en films bedacht. Wetenschappers van de Universiteit van Utrecht ontwikkelden een zoekmachine, gebaseerd op de werking van je hersenen.

De nieuwe zoekmethode is bedoeld om het zoeken van tekst makkelijker te maken. De zoekmachine is zo gemaakt, dat het gebaseerd is op de werking van je hersenen. Het systeem maakt nu zelf associaties in teksten, waardoor er meer zoekresultaten zullen ontstaan.

De techniek is ontwikkeld voor de tekstwetenschap en zal binnenkort gebruikt gaan worden op de faculteit Geesteswetenschappen. De onderzoekers willen in de toekomst de zoekmachine ook geschikt maken voor zoekmachines op het internet.

De twee instellingen hadden zich gericht op het beeld. Het systeem gebruikt een geavanceerde beeldherkenning en zorgt ervoor dat het intikken van een zoekterm overbodig wordt. Deze methode heeft dit jaar al 3 internationale prijzen gewonnen.

Onderzoeker Theo Gevers vertelt, "Nu zijn er vijfhonderd voorwerpen en gebeurtenissen ingevoerd in het systeem, dat moet worden uitgebreid naar tweeduizend stuks". De methode is op dit moment nog in ontwikkeling, maar de onderzoekers hebben al met meerdere commerciële partijen gepraat. De partijen willen het nu nog naamloze programma voor iedereen beschikbaar maken.