2min

Tags in dit artikel

, ,

Samsung heeft officieel zijn eerste ‘hybride’ digitale camera geïntroduceerd. De NX10, zoals het apparaat heet, heeft een grote beeldsensor zoals we die kennen van de DSLR’s, maar heeft geen spiegel. Ook kunnen er net als bij DSLR’s lenzen op de NX10 geschroefd worden.

Hoewel de camera nu officieel is aangekondigd door Samsung, zullen de de meeste details waarschijnlijk pas op de Consumer Electronics Show van dit jaar bekend worden. Wat al langer bekend was, is dat de NX10 een kruising is tussen een digitale compactcamera en een digitale spiegelreflexcamera. De NX10 is voorzien van een 14,6 megapixel APS-C CMOS-sensor, de hoogste in zijn klasse. Andere camera’s in deze klasse, zoals de Panasonic Lumix DMC-G1 en de Olympus E-P2, zijn voorzien van een 12,1 megapixel Live MOS-sensor. De NX10 is verder voorzien van Samsungs DRIMe II Pro processing engine, de ISO-range loopt van 100 tot 3200.


De NX10 heeft daarnaast een 3.0 inch groot AMOLED-scherm. De belangrijkste feature die deze camera een hybride maakt is de mogelijkheid om lenzen op de camera te zetten. Velen hadden gehoopt dat de goede relatie tussen Pentax en Samsung op het gebied van DSLR’s geleid zou hebben tot ondersteuning van Pentax-lenzen op de NX10, maar Samsung heeft gekozen om een eigen lens-mount te ontwikkelen, namelijk de NX-mount. Bij de lancering zullen er drie lenzen te verkrijgen zijn, te weten een 18-55mm f3.5-5.6, 50-200mm f4-5.6 en 30mm pancake. Zoals eerder gemeld is er geen spiegel aanwezig in de NX10.


Een andere feature is de mogelijkheid 720p HD-filmpjes (MP4. H.264) op te nemen, een supersonisch stofverwijderingssysteem voor de sensor, een HDMI-aansluiting en een pop-up-flitser. Specifieke details over onder andere de burstrate en de snelheid van de autofocus ontbreken nog, hoewel Samsung laat weten dat de laatsgenoemde zeer snel is. De body weegt zonder batterij en geheugenkaart 350 gram en meet 12,2 cm x 8,6 cm x 4,1 cm. Volgens Samsung maken de afmetingen en de features deze camera zeer geschikt voor (semi-)professionele fotografen die graag een compacte camera willen naast hun spiegelreflexcamera’s.

Wat de camera moet gaan kosten is helaas nog niet bekend, wel is bekend dat hij voor het einde van het eerste kwartaal op de markt moet verschijnen.