min

Tags in dit artikel

, ,

CeBIT: Introductie van AMD’s 890GX-chipset

Op de jaarlijkste IT-beurs in Hannover (CeBIT) werd de introductie van AMD’s nieuwe chipset, de 890GX, gedaan. De chipset is een opvolger van de succesvolle 790GX en biedt als voornaamste verbetering een nieuwere grafische kaart aan. Naast de VGA-kaart (890GX) is ook aan de southbridge het een en ander veranderd, zo is er Serial ATA 600-functionaliteit toegevoegd en op het bord van vandaag is zelfs USB 3.0 te vinden.


Als we kijken naar de prijsklasse van de moederborden dan plaatst AMD deze in het middensegment. Dit zijn gebruikers die voor een moederbord om en rond de €150 over hebben.

Geïntegreerde GPU: HD 4290


Dankzij de geïntegreerde ATI-videokaart kan er zonder problemen HD-video worden afgespeeld en zelfs DX10.1-games gespeeld worden. De ingebakken UVD2-decoder zorgt voor een juiste decodering van (Full-)HD-beelden. De GPU bevat slechts de helft van de shader units van een Radeon HD 5450 kaart, met 40 units is het daarom geen wereldschokkend IGP. Zoals bij de meeste geïntegreerde grafische kaarten zal het videogeheugen worden weggesnoept van het interne geheugen tot ergernis van sommige mensen. Derhalve beschikken sommige moederborden daarom over een DDR3-module die speciaal voor de videokaart is. Wil je (nog) meer prestaties uit je IGP persen dan is er op de meeste moederborden de mogelijkheid om vanuit het BIOS de IGP te overklokken. Standaard draait de GPU op 700 MHz maar kan met voldoende koeling zonder al te veel moeite dit verder ophogen, in de praktijk blijkt dat dit niet tot nauwelijks nut heeft vanwege de geringe prestatiewinst. DVI-, VGA-, HDMI-aansluitingen worden ondersteund alsmede de steeds populairder wordende DispayPort.

Opgesomd hebben we het dus over hetvolgende:
  • DirectX 10.1 ondersteuning;
  • 2e generatie ‘Unified Video Decoder’ (UVD 2.0);
  • Volledige hardwarematige decodering van H.264/VC-1/MPEG2;
  • Picture-in-Picture (twee videostreams decoderen);
  • Verbeterde ATI Avivo Video Post Processor;
  • Verbeterde coversie van DVD naar HD;
  • Automatische aanpassing van contrast;
  • Multikanaal LPCM over HDMI (geen PAP of HD audio bitstreaming).

Vooral op het gebied van entertainment is er dus genoeg verbeterd, de echte gamer zal zich moeten richten op een additionele videokaart.

Dit moederbord beschikt over ‘Sideport memory’, geheugen voor je IGP dus.

De chipset heeft 26-voudige PCI-Express 2.0-controller waarvan 16 lanes beschikbaar zijn voor een optionele dedicated videokaart. Wanneer er Crossfire gedraaid wordt zullen de lijntjes opgedeeld worden in twee keer acht lijnen. De Alink Express III technologie creëert een snelle PCI-Express 2.0-verbinding tussen de NB en de SB. Andere lijntjes (6 stuks) kunnen vervolgens gebruikt worden voor onboard controllers zoals netwerk en geluid. Het stroomverbruik van de chipset is relatief laag met 22 W mede door het productieprocedé van 22-nm.

SATA 6 GB/s poorten!

‘Zuid brug’ SB850


Behalve een vernieuwde north bridge heeft AMD tevens een nieuwere south bridge geproduceerd. Het meest bijzonder aan de south bridge is de integratie van een SATA 6 Gbp/s controller. De USB 3.0-functionaliteit wordt vaak toegevoegd door een overdaad aan bandbreedte op de borden waardoor eenvoudig wat lijntjes verlegd kunnen worden. Simpelweg een NEC-controller toevoegen en klaar is…Asus.