Externe harde schijven zijn een zeer gewilde en praktische mogelijkheid om gegevens op te slaan. De veel voorkomende tafelmodellen hebben ook een voor gebruikers verrassend hoge storingsgevoeligheid, waarschuwen de experts van Norman Data Recovery Service.

"Wij zien al sinds 2006 een sterke toename in dataverlies bij externe harde schijven", zegt Robbert Brans, Business unit manager van Norman Data Recovery Service. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2007 is het aantal defecte externe harde schijven die in de laboratoria van Norman zijn aangekomen, in eerste kwartaal van 2008 verdrievoudigd.

Er zijn verschillende redenen voor dit dataverlies bij externe harde schijven, denkt Brans. Meestal is oververhitting van externe harde schijven de belangrijkste reden, omdat deze vergeleken met ingebouwde schijven niet over een koelvoorziening beschikken. Bovendien zijn de meeste externe schijven urenlang in bedrijf, waardoor oververhitting gemakkelijker kan optreden. Ook zijn de schijven vaak onjuist op de voeding aangesloten. Herhaaldelijk ontstaat echter ook schade door het verplaatsen of laten vallen van de externe schijf.

"Meestal is een gebruiker zich er niet van bewust dat juist verplaatsbare harde schijven bij langdurig gebruik gevoelig kunnen zijn voor storingen. De meeste van deze schijven worden als back-up gekocht, maar vervolgens niet als zodanig gebruikt", aldus Brans. De gebruiker slaat films, foto’s, muziek of zelfs bedrijfsgegevens soms uitsluitend op een externe harde schijf op. Gegevens dus die de gebruiker in geval van verlies zonder professionele hulp gewoon kwijt is.

Norman heeft een aantal regels opgesteld die de gebruiker moet helpen met een goede omgang met de externe harde schijf:

  1. Gebruik een externe harde schijf nooit als enige back-up medium.
  2. Bescherm externe harde schijven altijd bij vervoer wanneer deze in een rugzak of tas getransporteerd worden.
  3. Laat externe harde schijven nooit aan staan als ze niet worden gebruikt.
  4. Zet de schijf niet neer op een plaats waar deze gemakkelijk kan vallen. Let op met snoeren: struikelgevaar!
  5. Verplaats een externe harde schijf nooit wanneer deze in gebruik is.
  6. Neem in geval van dataverlies onmiddellijk contact op met een specialist. In 90% van de gevallen kunnen de gegevens nog worden hersteld.