2min Devices

Wikileaks ziet niet af van publicatie documenten

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft klokkenluiderwebsite WikiLeaks nogmaals nadrukkelijk verzocht om af te zien van de publicatie van gelekte geheime documenten over de oorlog in Afghanistan.

Wikileaks ziet niet af van publicatie documentenDe sommatie is een reactie op de aankondiging van Wikileaks dat het in de nabije toekomst ongeveer 15.000 additionele documenten zal publiceren. Wikileaks publiceerde eerder ruim 70.000 vertrouwelijke rapporten afkomstig van Amerikaanse strijdkrachten.

Amerikaans minister van Defensie Robert Gates suggereerde dat verdere publicatie de levens van Afghanen die het Amerikaanse leger geholpen hebben in gevaar kan brengen. De reactie van Gates op de aankondiging is een echo van de eerdere brief aan Wikileaks afkomstig van een vijftal mensenrechtenorganisaties.

Wikileaks publiceerde eerder al meer dan 76.000 geheime documenten over de oorlog in Afghanistan over een periode van 2004 tot 2010. Wikileaks weigert de identiteit van hun bron bekend te maken. Momenteel loop er een onderzoek naar Bradley Manning die mogelijk betrokken zou zijn bij het lekken van de informatie vanuit het leger.

De eigenaar van Wikileaks geeft aan dat ondertussen 7.000 van de 15.000 documenten gecensureerd zijn, waarbij namen en informatie die tot identificatie van mogelijke betrokkenen weggelaten worden in een publicatie. De eigenaar, Julian Assange, benadrukt dat hij meerdere keren aan de mensenrechtenorganisaties en het Pentagon heeft gevraagd om te helpen bij het censureren van de documenten, maar zou hier geen reactie op teruggekregen hebben.

Bron:wall street journal