1 min

In de VS kunnen medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht niet meer op sites kijken waar gelekte Wikileaks documenten op staan, deze zijn namelijk geblokkeerd. Het gaat niet alleen om de Wikileaks website maar ook om diverse internationale mediasites.

In totaal worden er ongeveer 25 websites geblokkeerd bij de Amerikaanse luchtmacht, waaronder de websites van The New York Times en The Guardian. De blokkades zijn sinds gisteren actief. Wikileaks heeft de beschikking over 250.000 geheime Amerikaanse ambassadeberichten, deze berichten zullen langzaam naar buiten worden gebracht door Wikileaks.

De berichten die Wikileaks produceert worden al snel overgenomen door andere websites, eerder had het Pentagon, al haar medewerkers verboden om deze publicaties te bekijken omdat ze officieel nog steeds geheim zijn. De websites zijn daar alleen niet geblokkeerd, door de publicaties van Wikileaks is de Amerikaanse overheid ernstig in verlegenheid gebracht. Wat de Amerikaanse luchtmacht precies hoopt te bereiken met deze actie is onduidelijk, de medewerkers kunnen thuis namelijk wel gewoon de geblokkeerde websites bezoeken.