2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De Wereld Handelsorganisatie heeft een uitspraak gedaan nadat het klachten heeft ontvangen van de Verenigde Staten, Japan en Taiwan. De Europese Unie mag niet langer een importheffing hanteren op diverse ICT gerelateerde goederen.

De producten waar een importheffing voor gelden zijn platte schermen, settopboxen en multifunctionele printers. De Europese Unie loopt hierdoor miljarden euro’s mis.

De WTO stelt dat de klachten terecht zijn, de klachten werden al in 2008 ingediend omdat de landen van mening waren dat het de ICT en consumenten elektronicahandel in Europa moeilijk maakte met deze importheffing. De heffing varieert van 6 tot 14 procent. Volgens de VS gaat het om producten die vallen onder de Information Technology Agreement, deze is ondertekend door zowel de VS als de EU.

Het probleem ligt echter bij de interpretatie van die overeenkomst. De EU vindt dat producten die verbeterd worden of nieuwe functies bevatten niet onder die overeenkomst vallen, de EU ziet al die producten als consumentenelektronica en niet als ICT producten. Hierdoor mag er wel invoerbelasting op worden geheven. De VS denkt hier duidelijk anders over.

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk, of de EU gaat in beroep tegen de uitspraak, of ze accepteren het en de invoerbelasting verdwijnt, waardoor bijvoorbeeld LCD schermen goedkoper worden in Europa. Tot slot kan de EU de uitspraak ook negeren maar die kans is vrij klein, want dan gaan de klagende landen ook invoerbelasting heffen op Europese producten zoals bijvoorbeeld auto’s, kaas, wijn en bloemen.