Chinezen moeten vanaf deze week bij aankoop van een nieuwe telefoon of SIM-kaart een ID-kaart tonen. De nieuwe maatregel van de Chinese regering wekt direct twijfels op over de privacy in de grootste telefoonmarkt.

Vanaf woensdag is de maatregel van kracht gegaan. Op het moment hoeft men zich alleen bij een aankoop te identificeren, in een later stadium moeten ook de huidige gebruikers van een mobiel nummer zich laten registreren.

De Chinese regering verklaart dat anonieme nummers de gebruikers in staat stellen tot het plegen van fraude en het verspreiden van spam. Maar natuurlijk kunnen veel mensen ook anoniem met elkaar de politieke gedachtes bespreken, zonder dat het bestuur van China hier een naam aan kan koppelen. En dit laatste zal wel de echte reden zijn van de nieuwe maatregel.

In China wordt al jarenlang gepraat over een dergelijk systeem waarbij niet alleen aan telefoonnummers een naam gekoppeld kan worden, maar ook aan een IP-adres. In China gebruikt men voornamelijk prepaid-nummers waarvoor geen registratie van naam nodig is. Volgens de laatste cijfers gebruikt maar liefst 87% van de Chinezen een prepaid nummer, in bijvoorbeeld Amerika is dit minder dan 20%.