1 min

De Duitse overheid heeft besloten om een verbod in te stellen op de verkoop van anonieme prepaid-simkaarten. Het besluit is een gevolg van de terroristische dreiging die momenteel in Europa heerst. Duitsland is niet het eerste land dat de anonieme simkaart in de ban doet, in België werd twee weken geleden dezelfde beslissing genomen.

In Duitsland krijgen winkeliers tot 1 juli 2017 om hun procedures aan te passen en ervoor te zorgen dat het niet langer mogelijk is om anoniem een prepaid-simkaart te kopen. Deze simkaarten zorgen voor extra risico omdat ze veel door criminelen en terroristen worden gebruikt om contact te onderhouden.

Vanaf 1 juli 2017 zal het alleen nog mogelijk zijn om prepaid-simkaarten te kopen met een legitimatiebewijs. In België is besloten dat ook alle prepaid-simkaart bezitters hun simkaart moeten gaan registreren en als dat niet gebeurd voor een bepaalde datum worden de simkaarten geblokkeerd, of dat in Duitsland ook het gevolg is, is nog onduidelijk.

Wel krijgen de Duitse inlichtingendiensten meer mogelijkheden om databases van telecomproviders in te zien en te zoeken op namen of varianten van namen in hun klantenbestand. Daarnaast gaan de Duitse inlichtingendiensten nog beter samenwerken met buitenlandse inlichtingendiensten om sneller te kunnen handelen.

Of er in Nederland ook een verbod komt op de anonieme prepaid-simkaart is onduidelijk.