1 min

In België heeft de regering besloten om anonieme simkaarten te verbieden. Dit heeft tot gevolg dat simkaarten binnenkort alleen nog met een geldig legitimatie bewijs kunnen worden gekocht en dat bestaande anonieme simkaarten geregistreerd moeten worden. België kiest ook voor meer macht richting de opsporingsinstanties.

Het is inmiddels algemeen bekend dat criminelen en terroristen de voorkeur hebben voor anonieme simkaarten omdat ze op die manier moeilijker zijn op te sporen. Om dat tegen te werken heeft de Belgische regerings besloten om anonieme simkaarten in de ban te doen. Mensen moeten zich voortaan legitimeren bij de aanschaf van een simkaart. Ook moeten mensen met een dergelijke simkaart deze gaan registreren anders wordt de simkaart geblokkeerd.

In totaal zijn er in België zo’n 1 miljoen anonieme simkaarten in omloop en een deel daarvan zal over zes mensen worden uitgeschakeld, tenzij gebruikers de simkaart gaan registreren. Dit kan via eID, het Belgische DigID van de overheid.burgers te volgen, ook als er geen directe aanleiding voor is. Ook mogen Belgen in het buitenland worden afgeluisterd en mogen extremisten of groeperingen worden afgeluisterd en gehackt.

De Belgische politie gaat ook nog meer bodycams inzetten om het politiewerk te filmen en te zorgen dat alles op video komt te staan. De nieuwe Belgische wetten zijn al enige tijd in de maak en stonden al op de planning voor de aanslagen in Brussel.