Het lijkt erop dat we binnen de Europese Unie binnen enkele jaren alle nieuwe smartphones met één en dezelfde kabel kunnen opladen. Er is een nieuwe wet opgesteld die smartphonefabrikanten verplicht stelt om één soort aansluiting te gebruiken.

Het wetsvoorstel moet nog aangenomen worden door alle lidstaten en het Europees Parlement. Naar verwachting wordt in maart 2014 een stemming gehouden. Indien de wet wordt aangenomen, zullen fabrikanten uiteindelijk vanaf 2017 allemaal dezelfde aansluiting moeten gebruiken. De leden van de EU krijgen twee jaar om hun wetten aan te passen en fabrikanten moeten er uiteindelijk binnen een jaar aan voldoen.

Tussen 2009 en 2012 was er al zo’n afspraak voor de micro USB-aansluiting, maar er waren fabrikanten die zich hier niet aan hielden. De meest voorname partij die de aansluiting deels negeerde was Apple, het Amerikaanse merk stelde wel een adapter beschikbaar zodat een iPhone opgeladen kon worden met een micro USB-kabel, maar standaard zijn de iPhones uitgerucht met de 30-pins connector of de Lightning-aansluiting.

Apple zou zich echter wel aan de nieuwe wet moeten houden, al lijkt het afgaande op het persbericht erop dat de fabrikant ook kunnen voldoen door standaard een adapter mee te leveren waarmee de Lightning-aansluiting wordt omgevormd tot een micro USB-aansluiting.

Het doel van de wet is niet alleen om het gebruiksgemak voor de consument te vergroten, maar ook om het afval te verminderen. Er zijn zelfs al meermaals geluiden geweest dat smartphone-fabrikanten overwegen om standaard geen laders meer mee te leveren, omdat de meeste consumenten inmiddels wel over een geschikte adapter beschikken.